Κολοκοτρώνη 22, τ.κ. 20131, Κόρινθος 27410 25947 698 56 53 033

Μια σύγχρονη κατοικία στην Αρχαία Κόρινθο, πάνω σε μια αρχαιολογική ανασκαφή

Ως γνωστό, στην Αρχαία Κόρινθο καμία κατασκευή δεν μπορεί να προχωρήσει, αν πρώτα το οικόπεδο δεν ελεγχθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αν βρεθούν αρχαία, η κατάσταση περιπλέκεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα πως θα σταματήσει κάθε εργασία ανέγερσης νέας κατοικίας.

Έτσι λοιπόν, η μονοκατοικία, εμβαδού 210 τ.μ. βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο σε οικόπεδο όπου στο νότιο τμήμα του προηγήθηκε αρχαιολογική ανασκαφή. Η διατήρηση του «πνεύματος» της ανασκαφής αλλά και η σχέση της κατοικίας με το ευρύτερο, ιστορικού ενδιαφέροντος, περιβάλλον αποτελούν τις βασικές προγραμματικές παραμέτρους της μελέτης.

Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί τετράγωνο κέλυφος σε πρόβολο, με το οποίο περιφράσσεται η όλη δομή και οριοθετείται ο χώρος της ανασκαφής, υπενθυμίζοντας συμβολικά την ύπαρξή της. Μέσα σε αυτό κατασκευάζεται η κατοικία ως ανεξάρτητο οικοδόμημα, που ξεπροβάλλει κατακόρυφα από το έδαφος ως «συνέχεια» των προγενέστερων κτισμάτων. Παράλληλα, αφήνεται ορατό το νοτιοανατολικό τμήμα της ανασκαφής για να λειτουργεί ως «αποδεικτικό στοιχείο» της ιστορίας του οικοδομικού συνεχούς στην περιοχή. Το κτίριο κατασκευάστηκε από μεταλλικό σκελετό και στοιχεία πλήρωσης από πανέλα 3Δ.

Η κατασκευή

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες. Προγραμματικά, η επεξεργασία των επιμέρους χώρων χαρακτηρίζεται στο ισόγειο από τη συνεχή επαφή του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο ενώ στον όροφο από την επιλεκτικά ανοικτή ή κλειστή αντιμετώπιση της θέας μέσω της διάτρησης του περιμετρικού κελύφους. Η στρατηγική σχεδιασμού της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου στηρίζεται στη χρήση διπλού κελύφους, που εξασφαλίζει τον διαμπερή ελεγχόμενο φυσικό αερισμό και τη σκίαση τόσο του εσωτερικού κελύφους όσο και των ανοιγμάτων. Το έργο προτάθηκε ως Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Βραβεία Mies Van Der Rohe» (2009).

Στοιχεία

  • Ανασκαφή: 2003
  • Μελέτη: 2003 –2004
  •  Κατασκευή: 2005 - 2008
  • Αρχιτέκτων: Σπύρος Παπαδόπουλος
  • Στατικά: ΣΠΙΤΙ ΑΒΕΕ
  • Συνεργάτες: E. Μάντζαρη, Ν. Γκουσιάκη, Σ. Παπαδάτος, Γ.Ηλιάδης, Α. Μπεζές
  • Σύμβουλος ενεργειακού σχεδιασμού: Άρης Τσαγκρασούλης
  • Φωτογράφηση: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

Ο αρχιτέκτονας

Το γραφείο του Σπύρου Παπαδόπουλου ιδρύθηκε το 1999. Αποτελεί ένα ανοιχτό δημιουργικό εργαστήριο που δραστηριοποιείται σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού τοπίου, των οπτικοακουστικών τεχνών, του βιομηχανικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας. Η δραστηριότητα αυτή έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα, και πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τη διαθεματική σύνδεση του αστικού χώρου και της αρχιτεκτονικής με τις νέες τεχνολογίες και τα εικαστικά. Παράλληλα, έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει την τηλεοπτική εκπομπή αστικής κουλτούρας "Metalocus" (Seven, 2000) η οποία απέσπασε το βραβείο «Παναγιώτη Μιχελή» (ΣΑΔΑΣ- 2005).

Στην ίδια πολιτιστική πλατφόρμα "Metalocus" συμπεριλαμβάνεται η συν-επιμέλεια και έκδοση του ομώνυμου διεθνούς περιοδικού, το οποίο έχει διακριθεί επανειλημμένως για τη διάχυση της αρχιτεκτονικής. Έργο του γραφείου έχει επίσης παρουσιαστεί σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή: lifo.gr

Θέλετε να πουλήσετε ή να νοικιάσετε το ακίνητό σας;